Prestižinis „Michelin“ debiutuos Lietuvoje

Lietuvos naujienos

Artėjant svarbiam įvykiui Lietuvos gastronomijos scenoje, šalies restoranai ruošiasi debiutui prestižiniame „Michelin“ gide. Tai ne tik simbolinis Lietuvos pripažinimas kaip kulinarinės kultūros centro, bet ir galimybė iš naujo atrasti bei įvertinti šalies virtuvės unikalumą.

„Michelin“ gido įtraukimas į Lietuvos restoranų pasaulį atveria naujas perspektyvas šalies virtuvei, kuri vis dar yra atrandama tarptautinių gurmanų. Lietuvos restoranai prisijungs prie elitinių pasaulio maitinimo įstaigų, kurias vertina ir rekomenduoja „Michelin“ gidas, žinomas dėl savo nepriekaištingos reputacijos ir griežtų vertinimo kriterijų.

„Michelin Guide“ tarptautinis direktorius Gwendalas Poullennecas teigė, kad Lietuvos įtraukimas į gido seriją yra svarbus žingsnis Baltijos regiono kulinariniam įvaizdžiui stiprinti. „Mes džiaugiamės galėdami atskleisti Lietuvos restoranų įvairovę ir kokybę, kuri yra lygiavertė geriausiems Europos maitinimo įstaigoms“, – sakė jis.

Lietuvos ekonomikos ir inovacijų ministrė Aušrinė Armonaitė pabrėžė šio įvykio svarbą šalies kultūriniam bei ekonominiam įvaizdžiui: „Tai yra puiki galimybė ne tik pristatyti mūsų virtuvės tradicijas, bet ir paskatinti turizmą bei vietos verslus“.

„Michelin“ inspektoriai jau baigia atrankos procesą, per kurį apsilankė įvairiose Lietuvos vietose – nuo žavingojo Klaipėdos iki istorinio Kauno ir, žinoma, sostinės Vilniaus. Jie ragavo ir vertino patiekalus, kurie atspindi tiek lietuvišką tradicinę virtuvę, tiek modernias kulinarijos tendencijas.

Lietuvos restoranų bendruomenė su nekantrumu laukia oficialaus sąrašo, kuris bus paskelbtas jau šių metų birželį. Tai bus įvertinimas ne tik pavienių šefų meistriškumui, bet ir visos šalies gebėjimui siūlyti aukščiausios klasės maistą.

Restoranai bus vertinami pagal griežtus kriterijus, įskaitant produkto kokybę, maisto gaminimo techniką ir skonių suderinamumą. Prestižinės „Michelin“ žvaigždutės – tai ženklas, garantuojantis, kad restoranas siūlo išskirtinius skonio potyrius, kurie verti kiekvieno keliautojo dėmesio.

Be žvaigždžių, gidas taip pat skirs „Bib Gourmand“ apdovanojimus už puikią maisto kokybę už prieinamą kainą, taip pat „Michelin Green Star“ žvaigždutės bus skirtos restoranams, atitinkantiems tvarumo standartus.

Šis įvykis yra ne tik svarbus kulinarinis pasiekimas Lietuvai, bet ir puiki proga atkreipti tarptautinį dėmesį į tai, ką šalis gali pasiūlyti ne tik savo lankytojams, bet ir savo gyventojams.

Foto Jennifer Griffin