Mokslininkai pasidalijo atradimu, kuris pradžiugins kavos su pieno mėgėjus

Vilniaus naujienos

Kopenhagos universiteto mokslininkai ištyrė kavos rūgšties ir pieno baltymų sąveiką ir padarė išvadą, kad jie turi sinergetinį poveikį vienas kitam, sustiprindami antioksidacinį poveikį. Todėl rytinę kavą verta skiesti pienu.

Tyrimas buvo atliktas kaip polifenolių tyrimo dalis. Laboratorijoje analizuodami kavos ir chlorogeno rūgšties (dviejų pagrindinių gėrime esančių polifenolių) bei cisteino (pagrindinio pieno baltymo) sąveiką su imuninėmis ląstelėmis, mokslininkai buvo nustebinti rezultatais. Pieno baltymais praturtinti polifenoliai buvo dvigubai veiksmingesni imuninių ląstelių uždegimo prevencijai, palyginti su monopolifenoliais.

Iki šiol mokslininkai šį priešuždegiminį poveikį pastebėjo tik atlikdami eksperimentus su izoliuotomis ląstelėmis. Kitas etapas bus gyvūnai, o paskui – žmonės.

„Kadangi žmonės neįsisavina tiek daug polifenolių, daugelis tyrėjų tiria, kaip polifenolius įterpti į baltymines struktūras, kurios pagerintų jų įsisavinimą organizme. Ši strategija suteikia papildomos naudos, nes sustiprina priešuždegiminį polifenolių poveikį“, – sakė tyrimo vadovė Marianne Nissen Lund.