Klimato kaita daro „siaubingą poveikį“ avokadams

Mokslas/Naudinga

Avokadas – iš pradžių egzotiškas, o vėliau tapęs pasauliniu fenomenu, ypač populiariais tūkstantmečio kartos ir prabangių pusryčių meniu, – šiandien susiduria su didelėmis iššūkiais. Nepastovios aplinkos sąlygos pagrindinėse avokadų auginimo šalyse, kaip antai Burundi, Čilė, Peru, Ispanija, Pietų Afrika ir Meksika, mažina šių vaisių produktyvumą, kaip teigiama labdaros organizacijos „Christian Aid“ ataskaitoje.

Klimato kaita yra „didžiulė problema“, ypač avokadų augintojams Afrikoje. Karštis, smarkus lietus ir erozija daro didžiulį poveikį ūkininkų produktyvumui ir jų pajamoms.

Mokslininkė iš Karališkosios sodininkystės ir daržininkystės draugijos nurodė, kad Jungtinė Karalystė daugumą avokadų importuoja iš Peru ir Čilės, kur šie regionai jau patiria didelį vandens trūkumą. „Klimato kaita gali dar labiau paaštrinti vandens prieinamumo problemas,“ – įspėjo ji.

Tvaraus maisto ekspertas Honoro Eldridžas pabrėžė, kad vienam avokadui reikia vidutiniškai 320 litrų vandens, kas yra žymiai daugiau, palyginti su kitais maisto produktais. Ši aplinkybė verčia ieškoti alternatyvų. Viena jų – sutrinti žirneliai su česnakais ir mėtomis, kurie gali pakeisti avokadus kaip skrebučių užtepėlę.

„Christian Aid“ ataskaitoje, pavadinimu „Getting Smashed“, pateikiamas 2022 m. atliktas tyrimas, kuriame prognozuojama, kad iki 2050 m., net jei pasaulinis atšilimas neviršys 2°C, pirminiai avokadų auginimo plotai gali sumažėti 21 %. Meksikoje, didžiausioje pasaulyje avokadų augintojoje, potencialus auginimo plotas gali sumažėti net 31 %.

Atsižvelgiant į šiuolaikinę klimato krizę, kur pasaulio temperatūra gali pakilti iki 2,5-2,9°C, pranokstant Paryžiaus susitarime numatytus tikslus, būtina ieškoti tvarių alternatyvų ir mažinti vartojimo poveikį ekosistemoms. Taip pat svarbu skatinti vartotojus rinktis maisto produktus, kurie mažiau teršia aplinką ir yra atsakingai gaminami.

Parengta pagal news.sky.com
Foto Gil Ndjouwou